Ziemniaki Hasselback

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. To cienko ponacinane, pieczone ziemniaki, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Po raz pierwszy podano je w restauracji Hasselback skąd wzięła się ich nazwa.


Składniki :
kilka małych lub średnich ziemniaków
olej
tymianek
sól

Sposób przygotowania :
Ziemniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ściąć mały kawałek spodu w każdym zimniaku (tak, żeby można go było postawić). Ponacinać ziemniaki mniej więcej do połowy długości. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju, ułożyć w nim ziemniaki, za pomocą pędzelka posmarować je olejem. Następnie oprószyć solą i suszonym tymiankiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut włączyć termoobieg, żeby ziemniaki ładnie się przypiekły. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz