Ekspresowe spaghetti bolognese

Proste, tanie i smaczne spaghetti do przygotowania w około pół godziny!

  
Składniki (6-8 porcji) :
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l passaty pomidorowej
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Dodatkowo :
makaron spaghetti ok. 125 g na porcje
parmezan

Sposób przygotowania :
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać mięso, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć rozdrabniając i mieszając mięso aż całe zmieni kolor. Wówczas wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami. Podawać z makaronem spaghetti, posypane parmezanem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz