Fit śniadanie, czyli granola z suszonymi wiśniami i migdałami

Domowa granola to doskonały pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy do jogurtu dodać wcześniej przygotowane płatki. Fantastyczny pomysł kiedy cierpimy na brak czasu J. Podczas pieczenia należy często zaglądać do granoli, zwłaszcza pod koniec, bo szybko może się przypalić! Wcześniejszy pomysł na granolę z żurawiną znajdziecie tu.


Składniki (litrowy słoik) :
200 g płatków owsianych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
100 g suszonych wiśni
100 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania :
Płatki owsiane, ziarna słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół. Po 10 minutach przemieszać. Migdały pokroić na mniejsze kawałki. Po kolejnych 5 minutach wyciągnąć blachę, dodać migdały, wymieszać i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec kolejne 10-15 minut. W między czasie przemieszać dwukrotnie. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Dodać suszone wiśnie, wymieszać, przesypać do słoika. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz