Grochówka – najlepszy przepis!

Przepis na typowo zimową zupę, bardzo pożywną i sycącą – grochówkę gotowaną na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Do zupy daję groch łuskany  cały, którego nie trzeba wcześniej namaczać.



Składniki (8-10 porcji) :
4 ½ l wody
300 g wędzonego boczku
400 g grochu łuskanego całego
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
4-5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ½ łyżki mąki pszennej
1 kiełbasa śląska
2 garście majeranku
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Do dużego garnka wlać 4 ½ l wody, dodać wędzony boczek, wstawić na palnik. Kiedy boczek zacznie się gotować, zebrać szumowinę i gotować 20 minut. Następnie dodać przepłukany groch i 1 łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem przez 50 minut. W tym czasie przygotować warzywa : korzeń pietruszki, marchew, ziemniaki i czosnek obrać. Korzeń pietruszki zetrzeć na grubych oczkach. Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Do ugotowanego grochu dodać korzeń pietruszki, marchew, ziemniaki, czosnek oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować bez przykrycia przez 20 minut. W tym czasie  obrać cebulę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zacznie się rumienić. Wówczas dodać 2 ½ łyżki mąki, wymieszać i całość dodać do zupy. Zupę zamieszać. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę, smażyć aż się zarumieni, dodać do zupy. Pod koniec gotowania doprawić zupę 1 łyżeczką soli (lub do smaku!), duża szczyptą pieprzu i majerankiem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz