Kotlety mielone jak u mamy!

Przepis na klasyczne kotlety mielone, u mnie w domu zawsze przyrządzane z odrobiną majeranku, który nadaje im niepowtarzalnego smaku! Najlepiej smakują oczywiście z ziemniakami i buraczkami J.


Składniki (8 kotletów) :
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 bułka
1 mała garść majeranku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Bułkę namoczyć w wodzie na 10 minut. Mięso włożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć, następnie dodać do mięsa. Namoczoną bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa razem z jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią. Z mięsa formować kotlety, układać na talerzu, następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać warstwę oleju, smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron aż dobrze się zarumienią. Nie smażyć na dużym ogniu, bo kotlety się spieką a w środku będą surowe!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz