Kurczak z warzywami w sosie ostrygowym

Kurczak z warzywami w sosie ostrygowym to szybkie i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się na lunch lub ciepłą kolację w stylu azjatyckim. Sos ostrygowy powstaje z wywaru z gotowanych ostryg, ale nie czuć w nim rybiego posmaku. Jest to gęsty, słodko-słony sos, który doskonale komponuje się z mięsem i warzywami. Przy przygotowywaniu tego dania ważne jest, żeby warzyw nie smażyć zbyt długo, powinny być miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące.


Składniki (2 porcje) :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
garść zielonej fasolki (poza sezonem mrożona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek sosu ostrygowego
1 opakowanie makaronu won ton

Sposób przygotowania :
Marchewkę, cebulę, czosnek i imbir obrać. Marchew pokroić w słupki, cebulę w większą kostkę, czosnek w plastry, imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pierś i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Makaron przygotować według informacji z opakowania. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, po minucie dodać paprykę i marchew. Smażyć 2-3 minuty, następnie zgarnąć warzywa na jedną stronę patelni i wrzucić kurczaka, polać 1 łyżką sosu sojowego, mieszać i smażyć aż kurczak zmieni kolor. W między czasie ugotować fasolkę : wrzucić do dobrze osolonego wrzątku, gotować krótko, fasolka powinna być miękka, ale jednocześnie jędrna (mrożoną fasolkę gotuję 2-3 minuty od momentu zagotowania). Odsączyć, dodać na patelnię, całość polać 5 łyżkami sosu ostrygowego. Smażyć jeszcze przez 1 minutę. Ściągnąć z ognia dodać do odsączonego makaronu, dobrze wymieszać. 

2 komentarze:

  1. Będę robić w weekend, dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...