Parówki w cieście drożdżowym

Przepis na parówki w cieście drożdżowym czy też zwyczajnie w bułce to prosta i smaczna przekąska, która smakuje i na ciepło i na zimno. Zachowują świeżość również następnego dnia po upieczeniu. Z podanej proporcji wychodzi 16 bułeczek. 

parowki w ciescie drozdzowym

PRZEPIS NA PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM



Zaczyn :
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka letniej wody


Ciasto :
425 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1 jajko


Dodatkowo :
16 dobrej jakości parówek



Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym :


Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę i sól, dodać gotowy zaczyn oraz wodę, oliwę i jajko. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymierzę ok 40 x 35. Ciąć długie paski o szerokości ok 3 cm. Każdą parówkę zawinąć w ciasto. Bułki układać w odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć i przestudzić na kratce.

Parówki w cieście drożdżowym

Popularne parówki w cieście drożdżowym to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Krótki czas przygotowania sprawia, że coraz częściej stają się główną potrawą wielu imprez. Zachwycają prostotą i smakiem, który niemal każdemu przypadnie do gustu.

Skąd pochodzi posiłek?

Choć wiele osób uważa, że znane hot-dogi (parówki w cieście drożdżowym) pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, pomysł na danie zrodził się w Niemczech. Mimo prostej receptury, w wielu krajach powstaje mnóstwo nowych wariacji dotyczących potrawy:
w Tajlandii popularne są parówki w cieście kukurydzianym, podawane na patyku,
w Paryżu można zamówić wersję w bagietce, z zapiekanym serem i sosem pieczarkowym,
w Meksyku warto skusić się na parówkę w cieście serwowaną z awokado, świeżym serem, majonezem i cebulą.

Na jaką okazję przygotować parówki w cieście drożdżowym?

Polską wersję dania, zgodną z podanym przepisem można przygotować na wiele okazji. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się jako potrawa na imprezę (domówkę czy spotkanie w plenerze) lub pożywna przekąska. W wielu domach parówki w cieście drożdżowym występują w roli sycącej kolacji lub śniadania. Świetnie smakują podane z warzywami i sosami.

Właściwości zdrowotne

Mięso oraz produkty mięsne (np. parówki) są źródłem wielu, istotnych składników odżywczych, takich jak: białko, żelazo, kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Spożywanie ciasta drożdżowego pozytywnie wpływa na układ trawienny i nerwowy. Poprawia pamięć i koncentrację oraz łagodzi stres. Ponadto produkt zawiera sporo wapnia, potasu, sodu, fosforu i cynku.
Przygotowane w domu parówki w cieście drożdżowym dostarczają do organizmu ważne witaminy i minerały.

Komu będzie smakować?

Proste, szybkie i pożywne danie smakuje niemal każdemu. Wielbiciele warzyw mogą uzupełnić posiłek cebulą, ogórkiem, pomidorem czy awokado. Osobom, preferującym ostrą kuchnię polecamy dodanie do parówek w cieście drożdżowym pikantnej papryczki lub sosu. Dzieci uwielbiają domowe hot-dogi wykonane wg podanego przepisu i polane ketchupem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz