Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Zdrowsza wersja sklepowych ciastek. Oczywiście również o wiele smaczniejsza J. Ciasteczka są z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem brązowego cukru, płatków owsianych i dużej ilości czekolady. Można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia J.  


Składniki (ok. 20 ciastek) :
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła w temperaturze pokojowej
70 g brązowego cukru
1 jajko
170 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania :
W dużej misce umieścić masło i cukier. Miksować na wysokich obrotach przez 4-5 minut. Dodać jajko, miksować przez chwilę na mniejszych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Ponownie krótko zmiksować, do połączenia składników. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Odrywać kawałki ciasta, formować z nich kulkę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłońmi, formując ciasteczko. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół, przez 15-20 minut ( aż ciasteczka lekko się zarumienią). Wyciągnąć i wystudzić na kratce.

3 komentarze