Rogale z makiem

Pyszne, domowe, śniadaniowe rogale z makiem. Z podanej proporcji wychodzi 8 rogali.


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka

Ciasto :
385 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła

Dodatkowo :
1 jajko
mak

Sposób przygotowania :
Przygotować zaczyn : drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. W małym garnuszku rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn i przestudzone masło. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Włożyć z powrotem do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyjąć na blat, wyrabiać przez chwilę, uformować kształt kuli, spłaszczyć palcami, następnie rozwałkować na kształt koła. Nożem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem przeciąć ciasto na 4 równe części, każdą z nich jeszcze na pół. W ten sposób powstanie 8 trójkątów. Każdy z nich należy zwinąć jak rulonik zaczynając od podstawy trójkąta. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko zaginając rogi tak aby powstał kształt rogala. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rogale przed pieczeniem wysmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią). 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz