Łatwy chleb pszenny na drożdżach z makiem

Bardzo prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie przekładamy do keksówki. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba J. Przepis jest sprawdzony, piekę ten chleb regularnie. Jest bardzo smaczny, wilgotny i sprężysty z chrupiąca skórką pełną maku. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień. Polecam!

latwy chleb pszenny z makiem na drozdzach

PRZEPIS NA ŁATWY CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH Z MAKIEM


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 g mąki pszennej

Ciasto :
cały zaczyn
370 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody

Dodatkowo :
mak do posypania

Jak przygotować łatwy chleb na drożdżach z makiem :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę, sól i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haka przez 5 minut. Zakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć odrobinę ponad krawędź foremki. Delikatnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch wodą i posypać makiem. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji góra-dół przez 40-45 minut. wyciągnąć, wystudzić na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz