Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową. Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.

babka-cytrynowa-wielkanocna

PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ

Składniki :
250 g mąki pszennej
200 g masła
4 duże jajka
200 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania


Jak przygotować babkę cytrynową :
Jajka wyciągnąć 2-3 godziny wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.  Do drugiej dużej miski wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna, gęsta i puszysta masa (zajmie to około 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera, na 3 razy dodać mąkę, za każdym razem miksując bardzo krótko na niskich obrotach (tylko do połączenia składników). Następnie wlać na 3-4 razy roztopione i ostudzone masło (po każdym wlaniu masła również miksować bardzo krótko na niskich obrotach). Na koniec dodać sok z skórkę z cytryny, krótko zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, studzić na kratce. Przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Witaj. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na naszym zbiorze blogów kulinarnych na www.katalogsmakow.pl oraz www.lifestylowo.pl

    OdpowiedzUsuń