Babka marmurkowa

Smaczna, dwukolorowa, waniliowo-czekoladowa babka. Puszysta i lekka. Idealna do filiżanki dobrej kawy :). Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi stąd.

babka-marmurkowa-wielkanocna

PRZEPIS NA BABKĘ MARMURKOWĄ

Składniki :
300 g mąki pszennej
1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g masła
200 g cukru
4 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
cukier puder do oprószenia

Jak przygotować babkę marmurkową :
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać sól. W drugiej większej misce, umieścić masło i cukier. Miksować na wysokich obrotach aż powstanie, jasna, puszysta masa (około 7-8 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia składników i dodawać kolejne. Masa pod koniec może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać stopniowo mąkę i mleko na zmianę. Miksować bardzo krótko, tylko  do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, wymieszać łyżką. Keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na zmianę jasne i ciemne ciasto. Na koniec zrobić w cieście zygzaki widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć, wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz