Bułeczki śniadaniowe

Łatwe w wykonaniu, smaczne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Z podanej proporcji otrzymamy 10 bułek.

bulki-sniadaniowe-na-sniadanie-pszenne

PRZEPIS NA BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
550 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
2 łyżki masła

Dodatkowo :
1 rozmącone jajko do posmarowania

Jak przygotować bułeczki śniadaniowe :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.  Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, letnie mleko, gotowy zaczyn, jajko i rozpuszczone masło. wymieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto może się lekko kleić, ale w trakcie wyrabiania samo zacznie odchodzić do dłoni. Po wyrobieniu przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć kuchenną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyciągnąć ciasto na blat, krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (pomocna będzie waga). Z każdego kawałka uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, studzić na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz