Chleb pszenno-żytni z cebulą na zakwasie

Rewelacyjny chleb z dodatkiem mąki żytniej i podsmażonej cebulki. Przygotowywany na zakwasie dzięki czemu jest wilgotny w środku i dłużej zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z samym masłem i solą :), ale na kanapki z szynką czy serem też się sprawdzi :). Wpis jak przygotować zakwas na chleb znajdziecie tu a przepis na zwykły, pszenny chleb na zakwasie tu.

chleb pszenno zytni z cebula na zakwasie
        PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE Z CEBULĄ


Zaczyn :
60 g aktywnego zakwasu żytniego*
110 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej jasnej typ 720
150 ml letniej wody

Ciasto :
cały zaczyn
280 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
150 ml letniej wody

Dodatkowo :
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Jak przygotować chleb pszenno-żytni na zakwasie z cebulą :
Przygotowywanie chleba należy zacząć dzień wcześniej. Wieczorem wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać, zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. Po upływie tego czasu zaczyn powinien urosnąć i być pełen bąbelków, jeśli przygotujecie go w przeźroczystej misce da się to zauważyć. Do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto : mąkę, sól i wodę. Ciasto jest dosyć kleiste dlatego należy wyrabiać je  mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebule, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż ładnie się zarumieni, odstawić do przestygnięcia. Po upływie 1 godziny dodać do ciasta podsmażoną i przestudzoną cebulę. Wyrobić krótko ręką w misce. Ponownie zakryć folia i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 1 ½ - 2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45-50 minut. Wciągnąć i wystudzić na kratce.  


* Jeśli korzystamy ze świeżo przygotowanego zakwasu po prostu dodajemy go do zaczynu, jeśli korzystamy ze startera przechowywanego w lodówce, należy go dzień wcześniej dokarmić, tzn. wyjąc z lodówki na 2 godziny, żeby zakwas się ogrzał, następnie dodać 3 łyżki mąki żytniej 2000 i 3-4 łyżki letniej wody, wymieszać, zostawić na 3-4 godziny, schować do lodówki. W dzień przygotowywania zaczynu wyjąć starter 2 godziny wcześniej, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. Wówczas zacząć przygotowywanie zaczynu.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz