Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do kubka dobrej kawy czy herbaty. Ważne, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej.  


ciasto drozdzowe z rodzynkami i kruszonka

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ


Zaczyn :
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml letniego mleka


Ciasto :
300 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
80 g rodzynek
50 g masła
1 jajko


Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła
20 g cukru
10 g cukru z wanilią


Dodatkowo :
1 jajko



Jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką :

Przygotować zaczyn : w miseczce umieścić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, przestudzone masło, jajko i rodzynki. Wyrabiać mikserem z hakiem (ciasto jest klejące) przez około 4 minuty. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (można ręką w misce), przełożyć do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40-60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej do brzegów foremki). Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki, rozetrzeć palcami w miseczce. Roztrzepać jajko, posmarować nim wyrośniętą drożdżówkę i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, studzić na kratce. 


Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką doskonale sprawdzi się jako deser. Najlepiej smakuje spożywane do kawy lub herbaty.

Skąd pochodzi posiłek?

Delikatne ciasto drożdżowe jest znane niemalże w każdym europejskim kraju. We Francji ogromną popularnością cieszy się brioche (słodkie pieczywo drożdżowe), podawane na śniadanie lub jako deser do herbaty i kawy. Na Majorce spożywa się ensaimady - bułeczki w kształcie ślimaków, smakiem przypominające polskie drożdżówki.
W naszym kraju placek drożdżowy występuje po wieloma postaciami. Największą popularnością cieszy się ten, z rodzynkami. W Wielkopolsce znana jest szneka - drożdżówka spiralnie skręcona, obficie polana lukrem.

Na jaką okazję przygotować ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką?

Delikatny, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny placek drożdżowy z kruszonką i rodzynkami sprawdzi się jako:
ciasto na urodziny lub inne okazje. Jest doskonałym zamiennikiem tortów czy innych, ciężkich, kalorycznych wypieków,
deser do herbaty lub kawy,
przekąska w szkole czy pracy,
zamiennik niezdrowych słodkości (wafelków czy batonów),
element menu domowej imprezy lub spotkań w plenerze.
Przygotowanie placka zgodnie z przepisem jest proste i szybkie, nie wymaga użycia wielu składników. Dzięki temu warto wykonywać je często, na wiele okazji.

Właściwości zdrowotne

Pyszne ciasto na bazie drożdży jest uznawane za jedno z najzdrowszych oraz najmniej kalorycznych wypieków. Jest bogate w witaminy i minerały, wpierające organizm. Wykonane w domu, wg załączonego przepisu, pozytywnie wpłynie na działanie układu nerwowego. Składniki z zawartością potasu, wapnia, magnezu i cynku pomogą uzupełnić niedobory tych pierwiastków.

Komu będzie smakować?

Pyszna drożdżówka zachwyci smakiem niemal każdego. Po deser sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ze względu na niewysoką kaloryczność, jest doskonała dla osób na diecie. Podany przepis jest idealny dla osób rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Drożdżówki wykonane w domu są znacznie zdrowsze niż te, które można kupić w sklepie.

1 komentarz

  1. drożdżowe to chyba moje jedyne ciasto które nigdy sie nie znudzi

    OdpowiedzUsuń