Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do kubka dobrej kawy czy herbaty. Ważne, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej.  

ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i-kruszonka

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ


Zaczyn :
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml letniego mleka


Ciasto :
300 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
80 g rodzynek
50 g masła
1 jajko


Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła
20 g cukru
10 g cukru z wanilią


Dodatkowo :
1 jajko



Jak zrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką :
Przygotować zaczyn : w miseczce umieścić wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, przestudzone masło, jajko i rodzynki. Wyrabiać mikserem z hakiem (ciasto jest klejące) przez około 4 minuty. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić (można ręką w misce), przełożyć do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40-60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej do brzegów foremki). Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki, rozetrzeć palcami w miseczce. Roztrzepać jajko, posmarować nim wyrośniętą drożdżówkę i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, studzić na kratce. 

1 komentarz

  1. drożdżowe to chyba moje jedyne ciasto które nigdy sie nie znudzi

    OdpowiedzUsuń