Domowe bułki do hot-dogów

Przepis na domowe bułki do hot-dogów. Dzięki nim domowy „fast food” będzie jeszcze smaczniejszy J. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka. Ciasta po wyrobieniu nie odstawiamy do wyrośnięcia co zdecydowanie skraca czas ich przygotowania J. Bardzo ważne jest to jak uformujemy bułki, trzeba się do tego szczególnie przyłożyć, żeby bułki nie urosły nam wszerz, bo zamiast hot-dogów będą hamburgery J J. Wałeczki trzeba dokładnie uformować, bułki muszą być wąskie! 


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
675 g mąki pszennej
1 ½  łyżeczki soli
1 ½ łyżki cukru
150 ml letniego mleka
125 ml letniej wody
50 g masła
1 jajko

Dodatkowo :
mleko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. Do drugiej, dużej miski przesypać 1 ½ szklanki mąki, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, mieszać do połączenia składników (do pierwszego etapu wyrabiania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka). Następnie dodać jajko, wymieszać, wlać mleko, wodę i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Dodawać po ½ szklanki mąki za każdym razem dokładnie mieszając ciasto. Po dodaniu całej mąki przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut (w razie potrzeby podsypać odrobiną maki). Podzielić ciasto na 10 równych części (pomocna będzie waga). Z każdej uformować zgrabny wałek o długości około 16-18 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. 

2 komentarze

  1. Bułki wyszły tak idealne, że na pierwszy rzut oka w życiu bym nie powiedziała, że to domowe! Świetny pomysł, a zdjęcia tak smakowite, że ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń