Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyk wśród faszerowanych jaj. Proste i smaczne. Doskonale sprawdzą się nie tylko od święta na wielkanocnym stole, ale również na co dzień, na śniadanie, kolację a nawet jako zimna przekąska na imprezie.

jajka-faszerowane-pieczarkami-wilkanocne


PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI


Składniki :
4 duże jajka
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + odrobina do posypania
2 łyżki oliwy
2-3 łyżeczki majonezu
sól, pieprz

Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami :
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż cała woda odparuje. Odstawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, kiedy będą ostudzone obrać i przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć żółtka, rozgnieść widelcem. W miseczce umieścić ostudzone pieczarki, żółtka, natkę pietruszki i majonez. Wymieszać, posmakować, doprawić solą i pieprzem. Powstałą pastą faszerować jajka. Posypać odrobiną natki.

1 komentarz

  1. Uwielbiam takie kombinacje :) skorzystam na pewno z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń