Jajka w sosie musztardowym

Smaczny i szybki w przygotowaniu domowy obiad. Do przyrządzania sosów na zasmażce potrzeba odrobinę wprawy, ważne, żeby nie smażyć na dużym ogniu i bardzo szybko mieszać wlewając bulion, najlepiej używając trzepaczki rózgowej. Jajka w sosie musztardowym najlepiej podawać z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.

Składniki :
450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki musztardy
sól, pieprz
jajka

Sposób przygotowania :
Bulion podgrzać. W niedużym garnku na małym ogniu rozpuścić masło, wówczas dodać mąkę, szybko wymieszać i od razu wlewać powoli (cały czas szybko mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową!) ciepły bulion. Po wlaniu całego płynu dodać musztardę, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Pogotować 2-3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać większą ilość musztardy.  Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniaczanym puree. 

1 komentarz