Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Klasyk wśród sosów ze słoika J. Jego przygotowanie jest prostsze niż może się wydawać zatem zachęcam do zrobienia go w domu. Najlepiej smakuje z ryżem.


Składniki (4 porcje) :
1 podwójna pierś z kurczaka
3 kolorowe papryki
1 mała puszka ananasa w plastrach
½ puszki pędów bambusa
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm świeżego imbiru
1/3 czerwonej papryczki chili
4 łyżki oleju
sól, pieprz
ryż

Sos :
200 ml soku z ananasa
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na sos, umieścić w miseczce, wymieszać, odstawić. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć, imbir zetrzeć na małych oczkach, papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę, ananasa, pędy bambusa i pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir i papryczkę chili, smażyć przez pół minuty (na nie zbyt dużym ogniu, bo czosnek się spali!). Dodać cebulę, smażyć kolejną minutę, dodać paprykę, smażyć 3-4 minuty. Zgarnąć zawartość patelni na bok, wrzucić kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zmieni kolor. Wymieszać z resztą składników na patelni, dodać ananasa i pędy bambusa, po minucie wlać sos (przed wlaniem na patelnię koniecznie jeszcze raz wymieszać!). Gotować 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz