Maślane ciasteczka cytrynowe

Pyszne, słodkie cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z dzieciństwa :). Szybko rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! J

ciasteczka-maslane-cytrynowe-kruche


PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE

Składniki (ok. 25 szt.) :
125 g mąki pszennej
1/3  łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
75 g zimnego masła
3 łyżki białka jajka
cukier perlisty do posypania

Jak przygotować maślane ciasteczka cytrynowe :
Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i masło. Kroić nożem na bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, wlać 3 łyżki białka jaja. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 stopni przez koło 10 minut. Wyciągnąć i wystudzić na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz