Pyszne, słodkie
cytrynowe ciasteczka. Rozpływają się ustach przywodząc wspomnienie smaku z
dzieciństwa :). Szybko
rumienią się podczas pieczenia, trzeba ich pilnować w piekarniku! J
PRZEPIS NA MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE
125 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
75 g zimnego masła
3 łyżki białka jajka
cukier perlisty do
posypania
Jak przygotować maślane ciasteczka cytrynowe :
Na blat przesiać mąkę, dodać
proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i masło. Kroić nożem na bardzo
małe kawałki. Zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie, wlać 3 łyżki białka
jaja. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po
tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około
3-4 mm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Posypać cukrem perlistym. Piec w temperaturze 180 stopni przez koło
10 minut. Wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz