Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!

Delikatny, soczysty i lekki pasztet drobiowy. Jest dość zwarty, bardzo dobrze się kroi, jednocześnie jest mięciutki i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie.  

pasztet-drobiowy-z-kurczaka-dietetyczny

PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY

Składniki :
2-3 uda z kurczaka (łączna waga ok. 600 g)
3 wątróbki drobiowe
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 mały kawałek selera
½ pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 jajka

Jak przygotować pasztet drobiowy :
Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por obrać. Do większego garnka włożyć uda z kurczaka, obrane warzywa, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli. Zalać wodą do przykrycia. Gotować na niedużym ogniu przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i warzywa, odstawić do wystygnięcia. Wówczas oddzielić mięso od kości. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż cebula ładnie się zarumieni. Bułkę namoczyć w pozostałym po gotowaniu mięsa i warzyw wywarze przez 10 minut. Wszystko tj. mięso z kurczaka, wątróbkę, marchew, korzeń pietruszki, seler, por, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz odciśnięta bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Dodać ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Dodać 2 surowe jajka, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do jednorazowej foremki o wymiarze ok. 21x11 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 75 minut. Wyciągnąć, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz