Prosty chleb pszenny na zakwasie

Przepis na smaczny, prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mięciutki i wilgotny w środku z brązową, chrupiącą skórką. Zachowuje świeżość dłużej niż chleb na drożdżach. Dobrze smakuje przez 3-4 dni. Wpis o tym jak przygotować zakwas do wypieku chleba znajdziecie tu.  

prosty chleb pszenny na zakwasie


PRZEPIS NA PROSTY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Zaczyn :
25 g zakwasu żytniego
80 g mąki pszennej
100 ml letniej wody

Ciasto :
cały zaczyn
370 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
180 ml letniej wody

Jak przygotować chleb pszenny na zakwasie :
Przygotowywanie chleba należy zacząć dzień wcześniej. Wieczorem wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać, zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. Jeśli korzystamy ze świeżo przygotowanego zakwasu po prostu dodajemy go do zaczynu, jeśli korzystamy ze startera przechowywanego w lodówce, należy go dzień wcześniej dokarmić, tzn. wyjąc z lodówki na 2 godziny, żeby zakwas się ogrzał, następnie dodać 3 łyzki mąki żytniej 2000 i 3-4 łyżki letniej wody, wymieszać , zostawić na 3-4 godziny, schować do lodówki. W dzień przygotowywania zaczynu wyjąć starter 2 godziny wcześniej, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. Wówczas zacząć przygotowywanie zaczynu. Po 12-14 godzinach zaczyn powinien urosnąć i być pełen bąbelków, jeśli przygotujecie go w przeźroczystej misce da się to zauważyć. Do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto : mąkę, sól i wodę. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków, kiedy składniki się połączą przełożyć na blat i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po upływie 1 godziny dobrze jest odgazować ciasto (złożyć cztery boki ciasta do środka, można to zrobić kiedy ciasto jest w misce). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i uformować bochenek : spłaszczyć je dłonią i złożyć boki do środka formując kształt chleba. Ułożyć chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 2-2 ½ godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 30 minut. wyciągnąć, wystudzić na kratce.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz