Prosty mazurek czekoladowy z orzechami laskowymi

Mazurek wielkanocny w kształcie jajka na półkruchym cieście, wypełniony masą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki. Przyozdobiłam go orzechami laskowymi, które doskonale pasują do czekolady, ale dekorację można zrobić wedle uznania z orzechów, migdałów, płatków migdałów czy suszonych owoców.

mazurek-czekoladowy-z-orzechami

PRZEPIS NA MAZUREK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI


Ciasto :
180 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
120 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Wypełnienie :
100 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru
7 łyżek śmietanki kremówki
ok. 50 g orzechów laskowych

Jak przygotować mazurek czekoladowy z orzechami :
Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę i cukier, dodać masło, pokroić nożem na bardzo małe kawałki. Zgarnąć wszystko, zrobić w środku wgłębienie, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Delikatnie nożem narysować na cieście kształt jajka (wymiar ok. 25x15 cm), następnie wyciąć kształt a z reszty ciasta zrobić rulonik i ułożyć na brzegu ciasta. Ciasto delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przygotować wypełnienie : czekoladę posiekać. W małym garnuszku wymieszać kremówkę z cukrem pudrem. Podgrzać (nie doprowadzać do zagotowania!). Kiedy kremówka będzie gorąca wsypać czekoladę, zdjąć z palnika i dokładnie wymieszać aż cała się rozpuści. Masę przelać na ostudzone ciasto, wyrównać. Orzechy zmielić w malakserze, można zostawić kilka w całości. Przyozdobić mazurka. Odstawić na stężenia.

1 komentarz