Sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem

Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem wędzonym, pomidorkami i oliwkami z dodatkiem cytrynowego dressingu. Zdrowa, lekka, smaczna i szybka w przygotowaniu.

salatka-z-kasza-jaglana-wedzonym-lososiem

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KASZĄ JAGLANĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM


Składniki (2 porcje) :
100 g kaszy jaglanej
200 ml bulionu warzywnego lub wody
50 g wędzonego łososia w plastrach
½ czerwonej cebuli
garść pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dressing :
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Jak przygotować sałatkę z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem :
Kaszę przepłukać na sicie najpierw pod zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Przesypać do garnka, zalać 200 ml wody lub bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną odstawić do wystygnięcia. Łososia porwać w dłoniach na mniejsze kawałki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidorki poprzekrawać na pół. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać. Kaszę jaglaną przesypać do dwóch miseczek, dodać łososia, cebulę, pomidorki, oliwki i posiekaną natkę, wymieszać. Polać dressingiem. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz