Sałatka z komosą ryżową i grillowanymi warzywami

Lekka i zdrowa sałatka z bogatą w wartości odżywcze komosą ryżową i grillowanymi warzywami. Można ją jeść na ciepło i na zimno, świetnie nadaje się do zabrania w pudełku na lunch do pracy (dressing zabieramy w słoiczku i polewamy bezpośrednio przed jedzeniem).


Składniki (2 porcje) :
1 woreczek kolorowej komosy ryżowej
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 łyżki sera feta
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól

Dressing :
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :
Komosę ugotować według informacji z opakowania. Paprykę i cukinię umyć, paprykę pokroić na mniejsze kawałki, cukinię w grubsze plastry. Warzywa umieścić w misce, polać 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą, wymieszać, tak, żeby wszystkie kawałki były w oliwie. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej warzywa, grillować z obu stron aż warzywa zaczną mięknąć, ale nadal będą jędrne. Przełożyć na talerz. Przygotować dressing : wszystkie składniki dokładnie wymieszać w małej miseczce lub słoiczku. W miseczkach umieścić komosę, dodać warzywa i dressing, wymieszać. Posypać pokruszonym serem feta i posiekaną natką. 

1 komentarz

  1. Kocham robić i jeść różne sałatki, więc tą też na pewno zrobię. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń