Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najlepszych serników! Masę serową wykładamy na ciemne, kruche ciasto, a wierzch posypujemy kakaową kruszonką. To doskonałe ciasto na co dzień i od święta!

sprawdzony przepis na sernik krolewski na ciemnym spodzie z kakaowa kruszonka

PRZEPIS NA SERNIK KRÓLEWSKI


Ciasto :
400 g mąki pszennej lub krupczatki
150 g cukru
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 łyżki śmietany kwaśnej w kubku 18%
3 łyżki zimnej wody

Masa serowa :
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
200 g śmietany kwaśnej w kubku 18%
5 jajek
200 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak przygotować sernik królewski :
Najpierw przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i kroić nożem na bardzo małe kawałki. Wówczas zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie i dodać śmietanę oraz zimną wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wyciągnąć z lodówki składniki na masę twarogową, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.  Kiedy ciasto się schłodzi przygotować masę serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na średnich obrotach aż wszystko dobrze się połączy. Blachę o wymiarze 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki podzielić na dwie równe części. Jedną wylepić dno formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na surowe ciasto wylać masę twarogową. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 80 minut. Po 60 minutach sprawdzić czy sernik jest już upieczony : delikatnie poruszyć blachą lub dotknąć brzegu ciasta i środka. Środek zawsze będzie bardziej miękki, ale nie powinien być zbyt luźny. Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schować do lodówki na kilka godzin (najlepiej cała noc).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz