„Sernik” na jogurcie greckim z sosem malinowym

Oszukany sernik bez sera :). Powinno się go właściwie nazywać ciastem sernikowym, bo w smaku bardzo przypomina sernik. Jest puszysty i delikatny. Świetnie smakuje z sosem malinowym, ale można przygotować sos z dowolnych, ulubionych owoców.

sernik-bez-sera-na-jogurcie-greckim

 PRZEPIS NA SERNIK NA JOGURCIE GRECKIM

Składniki :
800 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
6 dużych jajek
225 g cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
odrobina masła do wysmarowania boków tortownicy

Sos malinowy :
400 g mrożonych malin
3 łyżeczki miodu (lub do smaku)

Jak przygotować sernik na jogurcie greckim :
Jogurt, mascarpone i jajka wyciągnąć 3 godziny wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, białka umieścić w dużej, suchej misce, w drugiej dużej misce umieścić żółtka, serek mascarpone i proszek z budyniu. Zmiksować do połączenia składników. Następnie na 3-4 razy dodać jogurt grecki, za każdym razem miksując przez chwilę. Białka zmiksować na wysokich obrotach aż zgęstnieją. Wówczas w dalszym ciągu miksując na wysokich obrotach dodawać po 2 łyżki cukru, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 2 minuty (masa powinna być sztywna). Do jogurtu dodawać po 2-3 łyżki ubitych białek, mieszać delikatnie łyżką, dodać kolejne 2-3 łyżki i tak aż skończą się białka. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Bok tortownicy posmarować masłem. Z papieru do pieczenia wyciąć paski o szerokości około 13 cm i wyłożyć nimi boki tortownicy. Masa bardzo urośnie, papier musi wystawać ponad foremkę. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut. Po 60 minutach zajrzeć do ciasta i sprawdzić czy jest już wypieczone. W tym celu dotknąć delikatnie brzegów ciasta i środka i porównać. Środek zawsze jest luźniejszy, ale jeśli jest mocno luźny, wyraźnie nie upieczony, należy sernik piec dalej. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Następnie schować do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).

Jak przygotować sos malinowy :
Maliny umieścić w garnku. Podgrzać aż owoce się rozmrożą i rozpuszczą. Ściągnąć z palnika, przetrzeć przez sitko. Dodać miód, dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz