Smażony dorsz z gremolatą

Gremolata to włoski dodatek do potraw składający się z natki pietruszki, czosnku, skórki z cytryny, oliwy i soli. Dzięki niemu potrawy znacznie zyskują na smaku. Doskonale pasuje do ryb, grillowanych warzyw lub grzanek z serem.

smazony-dorsz-z-gremolata


PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA Z GREMOLATĄ


Składniki :
4 filety z dorsza
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia

Jak przygotować smażonego dorsza z gremolatą :
Natkę pietruszki drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, skórkę otartą z cytryny, oliwę i szczyptę soli. Wymieszać i odstawić. Rybę z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rybę, smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości filetów, grubsze kawałki trzeba smażyć dłużej). Usmażoną rybę przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na czysty talerz, nałożyć na rybę warstwę gremolaty. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz