Tradycyjny, polski krupnik

Tradycyjna polska zupa gotowana na mięsno-warzywnym wywarze z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką.

tradycyjny polski krupnik z kasza jeczmienna

PRZEPIS NA KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ
(8 porcji)



Składniki :
3 l bulionu drobiowego
¾ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
5 ziemniaków
4 marchewki
garść majeranku
sól


Jak zrobić krupnik z kaszą jęczmienną : :
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Kaszę klika razy przepłukać. Bulion zagotować, dodać kaszę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać ziemniaki, marchew i dużą szczyptę soli. Gotować do miękkości kaszy i warzyw. Na koniec doprawić majerankiem i w razie potrzeby solą, zamieszać. 

1 komentarz