Przepis na chleb na
ciemnym piwie bez wyrabiania. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki łyżką,
odstawić na 12 godzin, następnie złożyć i piec! Dzięki pieczeniu w garnku chlebek
ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Smak piwa jest wyraźnie wyczuwalny, pieczywo
dobrze smakuje np. z ulubionym żółtym serem.
PRZEPIS NA CHLEB NA CIEMNYM PIWIE Z GARNKA
Składniki
:
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciemnego piwa
150 ml letniej wody
Jak przygotować chleb na ciemnym piwie :
Piwo wyciągnąć z
lodówki na 2-3 h przed pieczeniem chleba. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać
sól, wymieszać. Drożdże z cukrem rozpuścić w 150 ml letniej wody, dokładnie
wymieszać, następnie powoli wlewać do miski z mąką równocześnie mieszając
łyżką. Następnie powoli wlewać piwo jednocześnie mieszając łyżką. Po wlaniu
całego piwa krótko wymieszać ciasto łyżką. Miskę przykryć folią spożywcza i
odstawić na 12 h w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto przełożyć na podsypany mąką
blat, lekko oprószyć wierzch mąką, żeby było łatwiej składać. Złożyć boki
ciasta do środka, czynność powtórzyć, w razie potrzeby podsypać ciasto mąką.
Następnie przełożyć chleb na mocno podsypaną mąką kuchenną ściereczką,
składaniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. Po 30 minutach do
zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywką (najlepszy będzie taki o średnicy
20-21 cm) i nastawić na 250 stopni. Po 30 minutach garnek wyciągnąć (uwaga!
jest bardzo gorący!!), ściągnąć pokrywkę i przełożyć ciasto do garnka
składaniem do góry. Przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika. Po 30 minutach
ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut. Jeśli chleb zacznie rumienić się
zbyt mocno przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Wyciągnąć, studzić na
kratce.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opnią!
Bardzo prosty w wykonaniu, warto zapamiętać przepis!
OdpowiedzUsuń