Chleb na ciemnym piwie z garnka


Przepis na chleb na ciemnym piwie bez wyrabiania. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki łyżką, odstawić na 12 godzin, następnie złożyć i piec! Dzięki pieczeniu w garnku chlebek ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Smak piwa jest wyraźnie wyczuwalny, pieczywo dobrze smakuje np. z ulubionym żółtym serem.


chleb na ciemnym piwie z garnka

PRZEPIS NA CHLEB NA CIEMNYM PIWIE Z GARNKA




Składniki :
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciemnego piwa
150 ml letniej wody


Jak przygotować chleb na ciemnym piwie :

Piwo wyciągnąć z lodówki na 2-3 h przed pieczeniem chleba. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Drożdże z cukrem rozpuścić w 150 ml letniej wody, dokładnie wymieszać, następnie powoli wlewać do miski z mąką równocześnie mieszając łyżką. Następnie powoli wlewać piwo jednocześnie mieszając łyżką. Po wlaniu całego piwa krótko wymieszać ciasto łyżką. Miskę przykryć folią spożywcza i odstawić na 12 h w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, lekko oprószyć wierzch mąką, żeby było łatwiej składać. Złożyć boki ciasta do środka, czynność powtórzyć, w razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Następnie przełożyć chleb na mocno podsypaną mąką kuchenną ściereczką, składaniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. Po 30 minutach do zimnego piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywką (najlepszy będzie taki o średnicy 20-21 cm) i nastawić na 250 stopni. Po 30 minutach garnek wyciągnąć (uwaga! jest bardzo gorący!!), ściągnąć pokrywkę i przełożyć ciasto do garnka składaniem do góry. Przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut. Jeśli chleb zacznie rumienić się zbyt mocno przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Wyciągnąć, studzić na kratce.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opnią!






1 komentarz