Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami


Curry to świetny pomysł na szybki obiad! Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Podczas gotowania ważne jest, żeby nie rozgotować warzyw, curry najlepiej smakuje jeśli warzywa lekko chrupią J.


PRZEPIS NA EKSPRESOWE CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Składniki (3-4 porcje) :
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
½ cebuli
1 czerwona papryka
garść mrożonej zielonej fasolki
puszka mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z ½ limonki

Dodatkowo :
ryż

Jak przygotować ekspresowe curry z kurczakiem i warzywami :
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę i paprykę pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, imbir i cebulę, smażyć przez 1 minutę, dodać pastę curry, smażyć pół minuty, wrzucić kurczaka, smażyć aż zmieni kolor. Wówczas wlać mleczko kokosowe i wodę, dodać paprykę, sos rybny, cukier i sok z limonki. Zmniejszyć ogień, doprowadzić do zagotowania, następnie gotować przez około 10 minut (aż papryka zacznie mięknąć). W między czasie w małym rondelku zagotować wodę, osolić, do gotującej się wody wrzucić mrożoną fasolkę, gotować krótko (u mnie 3 minuty). Fasolka powinna zmięknąć, ale nadal być jędrna, lekko twarda i nie skrzypiec kiedy się ją ugryzie. Wówczas ją odcedzić i dodać do curry, wymieszać i ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem.

1 komentarz