Ekspresowe czerwone curry z kurczakiem i warzywami


Curry to świetny pomysł na szybki obiad! Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Podczas gotowania ważne jest, żeby nie rozgotować warzyw, curry najlepiej smakuje jeśli warzywa lekko chrupią.

kurczak curry z papryka i zielona fasolka
PRZEPIS NA EKSPRESOWE CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

(3-4 porcje)



Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
½ cebuli
1 czerwona papryka
garść mrożonej zielonej fasolki
puszka mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z ½ limonki

Dodatkowo :
ryż


Jak przygotować ekspresowe curry z kurczakiem i warzywami :

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę i paprykę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, imbir i cebulę, smażyć przez 1 minutę, dodać pastę curry, smażyć pół minuty, wrzucić kurczaka, smażyć aż zmieni kolor. Wówczas wlać mleczko kokosowe i wodę, dodać fasolkę, sos rybny, cukier i sok z limonki. Zmniejszyć ogień, doprowadzić do zagotowania, następnie gotować przez około 7 minut (aż fasolka zacznie mięknąć). Wówczas dodać czerwoną paprykę i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne, nie rozgotowane. Posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


1 komentarz