Krem porowo-ziemniaczany

Smaczna, prosta, kremowa zupa z podsmażonych na oliwie i maśle porów i ziemniaków.



Składniki (3 porcje):
3 duże pory
3 średnie ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz

Dodatkowo :
grzanki, ser feta, posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania :
Odciąć zielone liście w porach, obrać z pierwszej warstwy i opłukać. Pokroić na średniej grubości plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić por, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut aż cały zmięknie. Dodać ziemniaki, wlać bulion, doprawić szczyptą soli i pierzu. Doprowadzić do zagotowania, gotować na niedużym ogniu przez około 10-15 minut (aż ziemniaki zmiękną). Wówczas ściągnąć z palnika, zblendować na gładko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz