PRZEPIS
NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ CHILI CON CARNE
Składniki :
2 duże czerwone papryki
400 g mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili lub ½
łyżeczki suszonych płatków chili
½ puszki krojonych
pomidorów
½ puszki czerwonej
fasoli
½ małej puszki kukurydzy
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
Dodatkowo :
kubeczek gęstej,
kwaśnej śmietany
Jak przygotować paprykę faszerowaną chili con carne :
Papryki umyć, przekroić
na pół, delikatnie za pomocą noża pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć
przez praskę. Papryczkę chili posiekać. Fasolę i kukurydzę odsączyć i
przepłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i chili, smażyć
przez 1 minutę, dodać mięso i przyprawy : słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól
i pieprz. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor jednocześnie rozdrabniając je na
patelni szpatułką. Dodać pomidory i wodę, wymieszać, smażyć kilka minut aż
całość się zagęści. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać, ściągnąć z
palnika. Gotowym farszem wypełnić papryki. Przykryć folią aluminiową. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 50 minut. Papryki powinny zmięknąć, ale
wciąż być jędrne. Podawać z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz