Papryka faszerowana chili con carne

Pieczona papryka faszerowana meksykańskim chili con carne. Doskonale smakuje z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany. To pyszne, nieskomplikowane danie można przygotować zarówno na obiad jak i kolację, zwłaszcza kolację we dwoje J. Jeśli lubicie ostrzejsze dania dodajcie więcej chili!

pieczona-papryka-faszerowana-chili-con-carne
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ CHILI CON CARNE



Składniki :
2 duże czerwone papryki
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili
½ puszki krojonych pomidorów
½ puszki czerwonej fasoli
½ małej puszki kukurydzy
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1/3 szklanki wody
sól, pieprz


Dodatkowo :
kubeczek gęstej, kwaśnej śmietany



Jak przygotować paprykę faszerowaną chili con carne :
Papryki umyć, przekroić na pół, delikatnie za pomocą noża pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Papryczkę chili posiekać. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i chili, smażyć przez 1 minutę, dodać mięso i przyprawy : słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor jednocześnie rozdrabniając je na patelni szpatułką. Dodać pomidory i wodę, wymieszać, smażyć kilka minut aż całość się zagęści. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać, ściągnąć z palnika. Gotowym farszem wypełnić papryki. Przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut. Papryki powinny zmięknąć, ale wciąż być jędrne. Podawać z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz