Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami na zakwasie


Mocno pomidorowy chleb orkiszowy pieczony na zakwasie żytnim. Swój pomidorowy smak zawdzięcza suszonym pomidorom. Część z nich blenduję, co nadaje chlebowi piękny kolor, część drobno siekam, żeby wyczuwalne były kawałki pomidorów w środku.


pomidorow-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-zytnim-z-suszonymi-pomidorami

 PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI NA ZAKWASIE


Zaczyn :
50 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej jasnej
200 ml letniej wody
1 jabłko starte na dużych oczkach

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.

Ciasto :
cały zaczyn
140 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mąki pszennej chlebowej
100 g suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli

Około 75 g suszonych pomidorów przełożyć do małej miseczki i zblendować na gładko. Pozostałe drobno posiekać. Do zaczynu dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną, zmiksowane i posiekane pomidory, olej, miód i sól. Wyrobić mikserem z końcówką haków przez około 6-7 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. W połowie czasu wyrastania złożyć boki ciasta do środka (można to zrobić kiedy ciasto jest w misce). Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem keksówki o długości 30 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć do brzegów foremki. U mnie zajmuje to około godziny. Piec w temperaturze 250 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyciągnąć, studzić na kratce.

1 komentarz

  1. Wygląda świetnie!
    a że lubię różne smaki pieczywa to zapewne spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń