Chleb żytni na zakwasie


Bardzo smaczny chleb na zakwasie wypiekany w całości z mąki żytniej. Piekę go regularnie raz w tygodniu od dobrych dwóch lat! W środku jest wilgotny, na zewnątrz ma super chrupiąca skórkę! Trzyma świeżość przez kilka dni.


chleb-zytni-na-zakwasie


PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE


Zaczyn :
40 g aktywnego zakwasu
150 g mąki żytniej typ 720
135 ml letniej wody


Ciasto :
260 g zaczynu
600 g mąki żytniej typ 720
460 ml letniej wody
1 łyżeczka soli



Jak zrobić chleb żytni na zakwasie :
Dzień przed pieczeniem nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w lodówce) i dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste, najlepiej wymieszać je dłonią). Przykryć folią spożywcza i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.


*Chleby żytnie na zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko rdzewieją.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz