Focaccia z cebulą

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jego podstawą jest ciasto identyczne do tego, które przygotowuję się na pizzę, jednak jest grubsza i bardziej puszysta od pizzy. Można ją przygotować na przykład z karmelizowaną cebulą. Doskonale smakuje maczana w dobrej oliwie lub odrobinie octu balsamicznego! 


focaccia z cebula

PRZEPIS NA FOCACCIE Z CEBULĄ

 


Zaczyn :

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

100 ml letniej wody

 

Ciasto :

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

200 ml letniej wody

1 łyżka oliwy

 

Dodatkowo :

4 duże cebule

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

 


Jak przygotować focaccie z cebulą :

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, 200 ml letniej wody i 1 łyżkę oliwy. Mieszać łyżką, następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez 5-6 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch focaccii : obrać cebule i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć dużą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż cebula ładnie się zarumieni (przez około 15 minut), pod koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno zająć całą powierzchnię standardowej blachy z piekarnika. Na wierzch równomiernie wyłożyć podsmażoną cebulę. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz