Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną


Dzisiaj podaję przepis na kotlety jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej i żółtego sera. Takie kotleciki to doskonały pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny bezmięsny posiłek. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub koperkowym, ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem, szpinakiem lub fasolką szparagową.

Przy okazji przypominam przepisy na sosy, mogą się przydać :



kotlety-jajeczne-z-kasza-jaglana-i-zoltym-serem


PRZEPIS NA KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ


Składniki (ok. 12 kotletów) :
8  jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
80 g kaszy jaglanej
30 g żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Jak przygotować kotlety jajeczne z kaszą jaglaną :
Kaszę przepłukać pod zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i wsypać do małego garnka. Zalać 160 ml wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać ostudzoną kaszę, starty na małych oczkach ser i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wówczas dodać surowe jajko i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, dokładnie ściskając masę w dłoniach. Jeśli masa jest zbyt mokra dodać trochę bułki tartej. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.

2 komentarze