Dzisiaj podaję przepis
na kotlety jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej i żółtego sera. Takie kotleciki
to doskonały pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny bezmięsny posiłek. Świetnie smakują
z sosem pieczarkowym lub koperkowym, ziemniaczanym puree i marchewką z
groszkiem, szpinakiem lub fasolką szparagową.
Przy okazji przypominam przepisy na sosy, mogą się przydać :
PRZEPIS NA KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ
(ok. 12 kotletów)
Składniki :
8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
50 g kaszy jaglanej
30 g żółtego sera
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety jajeczne z kaszą jaglaną:
Kaszę przepłukać pod
zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i wsypać do małego garnka. Zalać 160 ml
wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę.
Odstawić do wystudzenia. Ugotowane i ostudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce
na małych oczkach. Dodać ostudzoną kaszę, starty na małych oczkach ser i
posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wówczas dodać surowe jajko
i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, dokładnie ściskając masę w dłoniach.
Jeśli masa jest zbyt mokra dodać trochę bułki tartej. Kotleciki obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Świetny pomysł na bezmięsne kotlety :)
OdpowiedzUsuńcos dla mnie ,pysznie wygladaja te kotleciki
OdpowiedzUsuń