Penne all’arrabiatta


All’arrabiatta to pikantny, pomidorowy, włoski sos do makaronu, przygotowywany na bazie podsmażonej na oliwie papryczki chili i czosnku. Jest szybki w przygotowaniu, tani i niezwykle smaczny. Zdecydowanie mój numer 1 wśród sosów do makaronu J. Bardzo polecam! J


penne-all-arrabiatta-wloski-pikantny-ostry-sos-do-makaronu


PRZEPIS NA PENNE ALL’ARRABBIATA



Składniki (2 porcje) :
250 g makaronu penne
500 g passaty pomidorowej
1 duża czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól
parmezan lub grana padano
natka pietruszki do posypania



Jak przygotować penne all’arrabiatta :
Papryczkę chili przekroić na pół (odciąć gałązkę) i drobno posiekać (razem z nasionami!). Czosnek wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną papryczkę chili i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 1 minutę (zbyt duży ogień sprawi, że czosnek się spali!), następnie wlać passatę, dodać natkę pietruszki i cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, odstawić.  Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do ugotowanego sosu, mieszać przez 30 sekund. Nałożyć na talerze, posypać odrobiną posiekanej natki i startym parmezanem lub grana padano.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz