Szparagi zapiekane z parmezanem


Najprościej i najszybciej jak się da. Szparagi zapiekane z parmezanem to jeden z lepszych sposobów na to warzywo! Szparagi są chrupiące i soczyste, całość dopełnia rozpuszczony, słony ser. Parmezan można zamienić na ser grana padano. Tak przygotowane szparagi mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do dania.


zielone-szparagi-zapiekane-z-serem-parmezanem-grana-padano


PRZEPIS NA SZPARAGI ZAPIEKANE Z PARMEZANEM


Składniki :
500 g zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
szczypta soli
duża garść startego na małych oczkach parmezanu


Jak przygotować szparagi zapiekane z parmezanem :
Szparagi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Odłamać twarde końce (wystarczy wygiąć szparaga, sam złamie się w odpowiednim miejscu). Końcówki wyrównać nożem. Szparagi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. za pomocą pędzelka posmarować oliwą. Posypać odrobiną soli. Piec w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie wysunąć blaszkę, posypać serem i piec kolejne 5 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz