Wegetariańskie szaszłyki z serem halloumi

Szaszłyki z grilla w wersji wegetariańskiej z greckim serem halloumi, papryką i czerwoną cebulą, zamarynowanymi w oliwie i ziołach prowansalskich. Podany czas grillowania jest czasem orientacyjnym, szaszłyki grillujemy aż ser i warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące! Polecam! J

wegetarianskie-szaszlyki-z-serem-halloumi-papryka-cebula


PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI


Składniki (5 sztuk) :
250 g sera halloumi
½ żółtej, zielonej i czerwonej papryki
½ czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

Jak przygotować wegetariańskie szaszłyki z serem halloumi :
Ser pokroić w dużą kostkę (kostkę pokroić na 3 grube plastry, każdy plaster wzdłuż na pół, następnie na 3 duże kawałki).  Paprykę pokroić na kawałki wielkości sera. Cebulę obrać i pokroić na 2-3 grube plastry, następnie na mniejsze kawałki. Ser, paprykę i cebulę umieścić w misce, polać oliwą, posypać ziołami i szczyptą soli. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Nabijać ser i warzywa na patyczki do szaszłyków. Grillować przez około 10 minut (w trakcie grillowania obrócić szaszłyki na druga stronę, grillować aż ser i warzywa ładnie się zarumienią).

2 komentarze