Chleb pszenno-żytni z ziarnami pieczony w garnku


Kolejny przepis na łatwy, domowy chleb. Tym razem jest to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren, pieczony w garnku żeliwnym. To przepis na naprawdę duży bochen chleba dla całej rodziny. Chleb przechowywany w chlebaku dobrze smakuje przez 3 dni.


chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-pieczony-w-garnku-zeliwnym


PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI PIECZONY W GARNKU



Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
480 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ 720
1 ½ łyżeczki soli
100 g ziaren (siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika )
330 ml letniej wody



Jak zrobić chleb pszenno-żytni z ziarnami pieczony w garnku :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ziarna, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówka haków przez 4 minuty. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na podsypany mąką blat, rozpłaszczyć dłońmi i złożyć brzegi do środka. Czynność powtórzyć. Tak złożony chleb cały oprószyć mąką, żeby się nie kleił, następnie przełożyć na podsypaną mąką kuchenną ściereczkę łączeniem do góry. Przykryć rogami ścierki i odstawić na 40 minut. W tym samym czasie do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny razem z pokrywką (21 cm lub więcej) i nastawić na 250 stopni. Po upływie 40 minut wyciągnąć garnek (uwaga! będzie bardzo gorący!), przełożyć do niego chleb łączeniem do góry. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie się za bardzo rumienić, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony chleb wyciągnąć i odstawić do wystudzenia na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz