Zdrowa przekąska! Czekolada z amarantusem i orzechami


Amarantus zwany „złotem Inków” to jedna z najstarszych roślin uprawnych, stanowiąca podstawę diety mieszkańców Ameryki Południowej. Jest określany mianem „superfoods”, ponieważ jest niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Amarantus ekspandowany to po prostu prażone ziarna amarantusa, które nie wymagają już żadnej obróbki cieplnej. Można je zatem dodawać do musli czy jogurtu. Dzisiaj podaję przepis na pyszną, zdrową przekąskę z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, ziaren amarantusa ekspandowanego (tzw. popping z amarantusa) i orzechów laskowych. Jeśli macie ochotę pozajadać czekoladę bez wyrzutów sumienia, częstujcie się! :) Popping z amarantusa przypomina trochę w smaku ryż dmuchany, jest więc delikatny i mięciutki, doskonale smakuje z czekoladą. Polecam do wypróbowania!


co-zrobic-z-popingiem-z-amarantusa-czekolada-z-amarantusem-ekspandowanym-i-orzechami-laskowymi-zdrowe-slodycze


PRZEPIS NA CZEKOLADĘ Z AMARANTUSEM I ORZECHAMI


Składniki :
150 g gorzkiej czekolady
40 g orzechów laskowych
10 g amarantusa ekspandowanego



Jak zrobić czekoladę z amarantusem i orzechami :
Jeśli macie orzechy w skórce, należy je przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 10 minut. Orzechy są gotowe jeśli ich skórka jest popękana. Wówczas należy je wyciągnąć, odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć na kuchenną ściereczkę, zawinąć i pocierać o siebie. Skórka powinna sama odejść. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej orzechy i amarantus, wymieszać. Przełożyć do plastikowego pudełka (u mnie pojemnik na jedzenie o wymiarze 15cmx15cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do zamrażalki na ok. 30-40 minut (masa powinna całkowicie stężeć). Po tym czasie wyciągnąć z zamrażalki, wyjąc razem z papierem do pieczenia i pokroić w dowolne kształty.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz