Domowa pizza – sprawdzony przepis na ciasto!

To mój sprawdzony przepis na domową pizzę. Przez lata wypróbowałam kilka przepisów, eksperymentowałam, zmieniałam proporcje i tak właśnie powstał mój idealny przepis na ciasto na pizzę! Dobrze się z nim pracuje, łatwo się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Z podanej proporcji otrzymacie 2 duże pizze o średnicy około 30 cm, czyli zajmujące prawie całą standardową blachę z piekarnika. 

PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZĘ
( 2 pizze o średnicy około 30 cm)



Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml letniej wody


Ciasto :
525 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki soli
260 ml letniej wody
1 łyżka oliwy



Jak zrobić ciasto na domową pizzę :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, resztę wody i łyżkę oliwy. Mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wówczas przełożyć je z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, tzn. ściągnąć folię i uderzyć pięścią w ciasto (nie za mocno :)). Ciasto podzielić na dwie części, jedną odłożyć do miski i zakryć kuchenną ściereczką, drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem, nałożyć dowolne dodatki i piec w temperaturze 230 stopni przez około 15 minut. Po wyciągnięciu upieczonej pizzy, drugie ciasto przygotować tak samo jak pierwsze.

1 komentarz