Klopsiki w sosie tikka masala

Tikka masala to indyjska mieszanka przypraw (znajdziecie w niej m.in. kumin, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, chili), dzięki której możemy wprowadzić odrobinę orientu w naszej kuchni i ugotować wspaniale dania. Jednym z nich są klopsiki z indyka w sosie tikka masala. Do ich przygotowania użyłam pasty dobrej jakości. Dzięki niej sos jest bardzo aromatyczny, charakterystyczny w smaku i pikantny! Przed przygotowywaniem tego dania dobrze jest posmakować jak bardzo ostra jest Wasza pasta i dodać jej odpowiednią ilość, stosownie do tego jak bardzo pikantne jedzenie lubicie :).


pulpeciki-w-sosie-tikka-masala

PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE TIKKA MASALA
(4 porcje)



Klopsiki :
400 g mielonego mięsa z indyka
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty tikka masala
¾ łyżeczki soli
olej do smażenia


Sos :
400 ml mleczka kokosowego
1-2 łyżki pasty tikka masala
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
1 łyżka oliwy
sól


Dodatkowo :
ryż
świeża kolendra lub natka pietruszki



Jak zrobić klopsiki w sosie tikka masala :
Przygotować klopsiki : mięso umieścić w misce, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, pastę tikka masala oraz sól. Dokładnie wymieszać. Z masy formować średniej wielkości klopsiki. Smażyć na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty na stronę. Przełożyć na duży talerz. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, smażyć przez 1 minutę, zmniejszyć ogień, dodać pastę tikka masala i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać przecier, wlać mleczko kokosowe, wsypać szczyptę soli, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Do gotującego się sosu włożyć klopsiki. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz