Kotlety mielone z indyka


Dzisiaj przepis na pyszne, delikatne kotlety mielone z indyka. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a samo mięso nie potrzebuje jakiś specjalnych dodatków : wystarczy podsmażona cebulka i namoczona bułka, które mielimy razem z mięsem oraz standardowo sól i pieprz. Świetnie smakują z ziemniaczanym puree i mizerią ze świeżych ogórków.  



PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z INDYKA
(8 sztuk)



Składniki :
500 g piersi z indyka
1 cebula
1 bułka
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej



Jak zrobić kotlety mielone z indyka :
Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, odstawić na bok. Mięso z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce razem z odciśniętą i namoczoną bułką oraz podsmażoną cebulą. Do masy dodać jajko, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Formować okrągłe lub podłużne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron (ogień nie może być zbyt duży, bo kotlety zrumienią się z wierzchu a w środku będą surowe!).

3 komentarze