Pyry z gzikiem


Pyry z gzikiem to popularne w Wielkopolsce danie, które składa się z pyr, czyli ziemniaków i gziku, czyli odpowiednio przygotowanego twarogu. Ziemniaki są gotowane w mundurkach, czyli w całości i bez obierania. To bardzo proste, ale również smaczne i sycące bezmięsne danie.


pyry-z-gzikiem-ziemniaki-z-twarogiem-danie-kuchni-regionalnej


PRZEPIS NA PYRY Z GZIKIEM



Składniki :
6 średnich ziemniaków
300 g twarogu półtłustego
300 g śmietany kwaśnej w kubku 18%
½ małej cebuli
sól, pieprz
szczypiorek



Jak zrobić pyry z gzikiem :
Ziemniaki ugotować w mundurkach (tzn. nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości). Twaróg umieścić w misce, dokładnie rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarogu razem ze śmietaną, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki, odlać z wody. Każdy przekroić na pół. Nałożyć na ziemniaki gzik (czyli przygotowany wcześniej twaróg). Posypać szczypiorkiem.

1 komentarz

  1. Trzeba w końcu zrobić to danie z Krainy Podziemnej Pomarańczy do naszej kuchni regionalnej ;)

    OdpowiedzUsuń