Truskawki zapiekane pod kruszonką


Truskawki zapiekane pod kruszonką to nic innego jak fantastyczny i ekspresowy w przygotowaniu angielski deser o nazwie crumble. Truskawki są miękkie i ciepłe, kruszonka słodka i chrupiąca. Bardzo proste i bardzo smaczne!


truskawki-zapiekane-pod-kruszonka-z-migdalami-crumble-z-truskawkami-angielski-deser


PRZEPIS NA TRUSKAWKI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ


Składniki :
500 g truskawek
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
30 g płatków migdałów



Jak zrobić truskawki zapiekane pod kruszonką :
Truskawki umyć, wyciąć szypułki. Małe pozostawić w całości, duże przekroić na pół. Owoce umieścić w naczyniach do zapiekania (u mnie to 4 kokilki o średnicy 11 cm). Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie rozcierać między palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstaną grudki. Wówczas dodać płatki migdałów, wymieszać. Gotową kruszonką posypać owoce w kokilkach. Piec w temperaturze 200 stopni na funkcji góra-dół przez około 20 minut (kruszonka powinna się lekko zarumienić a truskawki zmięknąć).

2 komentarze