Zupa pieczarkowa z makaronem


Pyszna, lekka zupa pieczarkowa z makaronem na bulionie z kurczaka. Można ją gotować przez cały okrągły rok! Podczas jej przygotowywania pamiętajcie o tym, żeby dobrze doprawić pieczarki podczas smażenia, to one nadają smak całej zupie :).

zupa pieczarkowa z makaronem

PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ Z MAKARONEM
(8 porcji)



Składniki :
2 ½ l bulionu z kurczaka
750 g małych pieczarek
1 duża cebula
4 marchewki
3 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
drobny makaron



Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem :
Cebulę i marchewki obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchew w plastry lub półplasterki. Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebule, smażyć 2-3 minuty, dodać pieczarki, oprószyć dużą szczypta soli i pieprzu. Smażyć przez kilka minut, aż przestaną być surowe i puszczą wodę. Posmakować i doprawić. W garnku podgrzać bulion, dodać całą zawartość patelni (pieczarki z cebulą i płynem z pieczarek) oraz marchew. Gotować około 10 minut (aż marchew zrobi się miękka). Makaron ugotować w osobnym garnku. Zupę nakładać do misek, dodać makaron, posypać posiekaną natka pietruszki.

2 komentarze