Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem i cebulą


Bruschetta to rodzaj włoskiej grzanki, przygotowany z zapieczonego pieczywa, skropionego oliwą i natartego świeżym czosnkiem. Istnieje wiele wariacji na temat tej przekąski, możemy ją przygotować z tym na co akurat mamy ochotę. Ja dzisiaj przygotowałam ją z pomidorami, tuńczykiem i cebulą. Takie grzanki to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się gotować i jeść ciepłych potraw.



PRZEPIS NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORAMI, TUŃCZYKIEM I CEBULĄ

(16 sztuk)



Składniki :
16 kromek bułki paryskiej, np. z tego przepisu
2 duże pomidory
1 puszka tuńczyka w wodzie
½ małej cebuli
1-2 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki



Jak przygotować bruschettę z pomidorami, tuńczykiem i cebulą:

Kromki bułki paryskiej ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni aż lekko się zarumienią. Pomidory, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z wody. Upieczone i przestudzone grzanki natrzeć czosnkiem. Na każdą układać pomidory, kawałki tuńczyka i cebulę, na koniec posypać odrobiną natki pietruszki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz